IFK möter Adelina Engman. Del 2: Adde om England, Frankrike och råd till unga spelare
17.6.2020 10:29 Nyheter / Huvudsida

Adde om England, flytten till Frankrike och råd till unga spelare

Det var i februari 2018 som Adelina fick den för henne överraskande frågan om hon är intresserad av att flytta till Chelsea. Hon behövde inte speciellt mycket tid för att fundera och i juli 2018 gick flyttlasset till London efter att vårsäsongen i Sverige var spelad.

- Jag trivdes jättebra i Göteborg, men jag såg flytten till England som ett spännande äventyr och som ytterligare ett steg i karriären säger Adelina.

Adelina signerade ett 3-årskontrakt och väl framme i England togs Adde emot på ett bra sätt och träningarna inleddes på Chelseas träningsanläggning som heter Cobham Training Centre. Där tränar såväl Chelseas damer, herrar och akademier.

- Ett helt otroligt ställe, förklarar Adde.

Stor omställning igen

Adelina beskrev omställningen som stor när hon flyttade från Finland till Sverige, men även flytten från Sverige till England var kännbar:

- Det blev faktiskt en ny chock för mig när jag kom till England. Spelet i England är väldigt snabbt och fysiskt, förklarar Adelina.

Men Adelina anpassade sig igen och när säsongen 2018 - 19 var slut hade hon spelat 11 matcher och gjort två mål i Women’s Super League. Chelsea slutade på en tredje plats i ligan och nådde även semifinal i Champions League.

Engelsk mästare 2019-20 trots märklig säsong

Säsongen 2019 - 20 började på ett utmärkt sätt för Adelina, som spelade de två första ligamatcherna och gjorde ett mål. I september åkte hon på ett bakslag då hon skadade framsidan av låret. Skadan höll henne borta ända till december och när hon kom tillbaka i träning gjorde sig skadan påmind igen.

Comebacken sköts upp och när hon äntligen kände sig redo för spel igen slog coronapandemin till och säsongen avbröts. Det innebar att Adelina sökte sig tillbaka till Åland under coronauppehållet där hon tränat hårt på Wiklöf Holding Arena.

När ligan avbröts i mars låg Chelsea på en andra plats i en haltande ligatabell, men i juni fattade det engelska fotbollsförbundet ett kontroversiellt beslut då man tilldelade Chelsea ligatiteln, eftersom laget hade mest poäng i snitt per spelad match. Därmed kunde Adelina Engman titulera sig engelsk mästare!

Trots att säsongen slutade med ett mästerskap var det en jobbig säsong för Adelina:

- Det började bra, men sedan kom skadan som tog länge att läka. När jag så smått började hoppas på att spela igen kom coronan, så det blev tung säsong. Nu hoppas jag vara skadefri och göra en nystart till nästa säsong.

Och man kan verkligen tala om nystart. Den 16 juni meddelade nämligen Montpellier att man kommit överens med Adelina och Chelsea om en övergång till den franska storklubben. Till Ålands Radio kommenterar Adelina övergången så här:

- Jag har större chans att få mer speltid i Montpellier. Jag har varit skadad under i princip hela den gångna säsongen och dessutom är konkurrensen stenhård på min position i Chelsea.

Addes råd till unga spelare

På Åland finns många fotbollsspelare som drömmer om att bli proffs, men det är väldigt få som når hela vägen. Hur kommer det sig att Adde nådde landslaget och spel i de bästa ligorna i Europa?

- Jag har alltid varit envis, viljestark och tränat mycket på egen hand. Sedan behöver man också tro på sig själv, även om man har motgångar.

Vilka råd skulle du ge unga spelare som drömmer om att göra en karriär inom fotbollen?

- Förutom att träna mycket, så gäller det att vara målmedveten. Jag satte alltid upp egna målsättningar. Det kunde till exempel vara att jag skulle klara av en viss övning. Och jag var så pass envis att jag inte slutade innan jag klarat övningen, vilket ledde till att mina föräldrar var ganska irriterade på mig ibland. De stod med maten klar, men jag vägrade komma in och äta innan jag klarat övningen, skrattar Adelina. När jag väl hade klarat en övning, så testade jag en svårare övning för att utmana mig själv.

Trots att Adelina bara är 25 år har hon redan hunnit med mycket inom fotbollen. Under tiden i Göteborg studerade hon vid Göteborgs Universitet där hon tog en kandidatexamen i ekonomi.

Eftersom Adde också är flytande i tre språk (svenska, finska, engelska), finns intressanta möjligheter till en civil karriär efter fotbollen. Eller är det kanske en karriär som fotbollstränare som lockar den dagen fotbollskarriären är över?

- Nej, absolut inte. Tränargrejen är inte min sak och jag har aldrig känt mig intresserad av den, slår Adelina bestämt fast.

IFK tackar för pratstunden med Adelina och avslutar med att säga: Tout le meilleur!


   
Mera nyheter
IFK Mariehamn Fotboll r.f.
«  Juli   »
Kategorier