IFK möter Adelina Engman. Del 1: Från IFK till kontrakt med Chelsea
9.6.2020 13:10 Nyheter / Huvudsida

Från IFK till kontrakt med Chelsea

När Adelina "Adde" Engman var sju år stegade hon in på sin första fotbollsträning med IFK Mariehamn. Förra veckan blev Adde engelsk mästare med sitt Chelsea.

IFK har träffat Adde som befinner sig i Mariehamn under sin ofrivilliga coronaledighet från proffslivet, och för IFK berättar hon om sin kärlek till fotbollen och den smått otroliga resa hon gjort.

Började som 7-åring

En lapp i skolan från IFK där det stod ”är du intresserad av att spela fotboll?” var allt som behövdes för att Adde skulle börja spela fotboll. Hon hade varit intresserad redan tidigare, men nu tog hon steget fullt ut och gick till sin första träning, vilket hon aldrig ångrat.

- Då fanns inga flicklag, så jag spelade med pojkar. Jag tyckte det var roligt från första början och det tog faktiskt inte så många år förrän jag hade bestämt mig för att bli proffs, skrattar Adelina.

Fram till att hon var 11 - 12 år spelade hon med pojkarna, och sedan med IFKs damlag och som 13-åring kom Adelina till Åland United.

- Under några år tillhörde jag två eller tre lag och jag hade lagträningar fem dagar i veckan. Utöver detta tränade jag på egen hand i stort sett alla dagar.

Landslagsdebut och finsk mästare

Adelinas talang gick inte obemärkt förbi Finlands Bollförbunds tränare. När Åland skickade ett lag till den traditionella distriktscupen (tidigare kallad Pohjola Cup) för 15-åringar fanns Adelina med i laget. Cupen gick utmärkt för Adde och i hård konkurrens med landets bästa 15-åringar, valdes hon in i All Star Team-laget, trots att hon var ett år yngre. Det innebar i sin tur att hon automatiskt blev kallad till landslaget senare under hösten.

Debuten i landslaget skedde mot Wales i Eerikkilä den 24 november 2008. Finland vann 2-1, efter att Adelina assisterat till Finlands första mål och sedan själv gjort det avgörande målet.

Året efter, 2009, blev hon finländsk mästare med Åland United för första gången.

- Jag var väl ingen startspelare det året, men visst spelade jag många matcher, säger Adelina ödmjukt.

De officiella siffrorna visar att Adelina spelade 16 av 22 matcher när Åland United tog hem sitt första ligaguld.

Allvarlig skada

Adelinas karriär pekade nu rakt uppåt. På några år hade hon gått från IFKs juniorlag till Finlands juniorlandslag och spel i ligan. Men på sommaren 2010 var olyckan framme. På en träning råkade hon ut för en allvarlig skada:

- Det var ingen allvarlig situation i sig och jag vet ännu inte i denna dag vad det var som egentligen hände.

På träningen ådrog sig Adde ett allvarligt benbrott och hon tvingades till operation i Uppsala. Det första prognoserna var dystra och läkaren sade att hon knappast kan spela fotboll igen.

Hur tar man emot ett sådant besked när man är 16 år?

- Det var naturligtvis tungt att få ett sådant besked, men jag bestämde sig snabbt för att jag skulle komma tillbaka.

Nio månader sedan stod Adelina på fotbollsplanen igen, starkare än någonsin både mentalt men också fysiskt.

- Jag tränade jättemycket fysik under min rehabilitering och blev mycket starkare, vilket jag haft nytta av under hela min karriär.

Mästare igen och flytt till Sverige

Ett år efter skadan var Adelina tillbaka i både Åland United och de finländska juniorlandslagen. Under den här tiden studerade hon på hälsa- och idrottslinjen vid Ålands Lyceum (HIDR), vilket innebar att hon även kunde träna fotboll under skoltid. Några planer på att flytta från Åland just då hade hon inte, trots att hon beskrevs som en av de största talangerna inom finländsk fotboll:

- Jag trivdes bra på Åland, hade möjlighet att träna och spela mycket och kunde även ta studenten på hemmaplan.

2013 blev Adelina åter finländsk mästare med Åland United, efter att ha gjort nio mål på 20 matcher. Tankarna på att ta nästa steg i karriären började dyka upp och efter säsongen 2014, då Adelina var 20 år, valde hon att röra på sig. Då hade hon spelat 113 matcher (63 mål) för Åland United.

- Jag hade spelat i den finska ligan sedan jag var 13 år och kände mig klar med den. Jag behövde helt enkelt en ny utmaning.

Intresset för Adelina var stort och många klubbar ville ha henne. Hon testade på att flytta till Örebro för en kort tid, men kom sedan tillbaka till Åland. Till slut skrev Adelina kontrakt med Kopparbergs/Göteborg FC, vilket hon inte har ångrat.

- Jag ville absolut till Göteborg, så det kändes underbart när kontraktet var signat.

Det första året i Sverige, 2015, var tufft både för Adelina och för laget som ändå slutade på en sjätte plats:

- Det var en stor omställning att flytta från finska ligan till allsvenskan och det tog en tid att vänja sig.

De följande säsongerna etablerade sig Adelina i laget och hon trivdes utmärkt i Göteborg. Efter ett gympass i början av 2018 fick Adelina ett telefonsamtal som nästan chockade henne. ”Chelsea vill ha dig, är du intresserad?” Efter 70 matcher (12 mål) för Göteborgslaget, var det dags för nästa steg i karriären.

Del 2: Adde om livet i England. Publiceras på IFKs hemsida under vecka 25, 2020.


FAKTA

Namn: Adelina Engman

Född: 11.10.1994

Klubbar: IFK Mariehamn 2001 – 2007, Åland United 2008 – 2014, Kopparbergs/Göteborg FC 2015 - 2018, Chelsea 2018 –

Meriter:

Finsk mästare 2009, 2013

Engelsk mästare 2019 - 20

68 A-landskamper/7 mål

U19 EM-slutspel

U20 VM-slutspel


   
Mera nyheter
IFK Mariehamn Fotboll r.f.
«  Januari   »
Kategorier