Introduktion
Matchstatistik
ACK - IFK Mariehamn
2018 - F18, B-flickor - T18 Ykkönen
Klo 12:00 Kirkkonummi Keskus N
8
Sep

Efterlängtad vinst för IFK F18


Truppen: Rebecka Grunér, Nathalie Wikström (Wera Polviander 41’), Elin Andersson, Siri Jansson, Amanda Eriksson, Selma Viktorsson, Alva Nordberg (Sofie Jansson 71’), Tilda Engström, Elin Lindholm, Elsa Viktorsson, Alva Kahnberg

Målskyttar IFK: Elsa Viktorsson 3, Alva Kahnberg 1

8 september och vi hade ca 22 grader varmt, stålande sol och nästan vindstilla. Gräset på centralplanen i Kyrkslätt var tätt och fint, aningen högt och lite fuktigt. Fina förhållanden för fotboll, utan tvekan.

IFK gänget hade sin vana trogen rest med nattbåten till Helsingfors. Från Skatudden fick de skjuts till planen av bussen som IFKs B-pojkar samt damlaget skulle dela till Åbo för sina respektive matcher. Bra, smidig och ekonomisk planering av lagledare Andreas.

IFK inleder inspirerat och tidigt får Elsa en riktigt bra chans framför målet som målvakten täcker. Returen går till Alva K men ACK spelarna täcker målet. Istället tar ACK ledningen med 1-0 efter 14 minuter. Deras högerytter kommer loss och slår ett inlägg som IFK inte lyckas få bort. Tung start, och lite orolig blir man att negativa tankar ska ta över. Men tjejerna koncentrera sig på att fortsätta anfalla. En stund senare får Alva N sitt första läge för dagen. Elsa o Alva K kör lite snyggt väggspel och Alva K får bollen ute till vänster i straffområdet. Hon vänder upp och spelar snett bakåt till Alva N som prövar ett skott. Det går över men det var ett fint anfall.

I den 34e minuten sätter så Elsa den förlösande kvitteringen med sitt första mål för dagen. Uppspelet är ett skolboksexempel. Siri har bollen i sin högerbacksposition och slår en perfekt passning längs marken mellan ACKs ytterback och mittback som är i höjd med mittlinjen. Elsa snappar åt sig bollen och utnyttjar sin snabbhet när hon springer i från försvararna och kyligt placerar bollen i mål på sidan av ACKs utrusande målvakt, 1-1.

Nu är IFK inne i en riktigt bra period med fina, inspirerande och kreativa anfall. Alva N på högerkanten blir än en gång fint framspelad av Alva K och testar helt rätt ett skott. Skottet går lite över även den här gången men det var riktigt roligt att se Alva N på planen idag. Hon passade, fintade, ryckte, slog inlägg och testade avslut. Så skönt att se att hon är på väg tillbaka efter sitt nyckelbensbrott i början av säsongen.

Även vänsterkanten skapar bra chanser, Amanda kastar inkast till Elsa som med ryggen mot motståndarnas mål slår bollen över huvudet till Tilda. Tilda avancerar i full fart på vänsterkanten och in mot strafforådet. Precis i skottögonblicket tappar hon kontrollen lite så skottet styrs in i mitten och landar tillslut och lite oväntat hos Alva N. Alva var inte riktigt beredd och fick inte ordning på bollen. Vacket anfall.

Alva K driver uppåt och lite mot höger, vänder upp ungefär vid 16 meter, passar bak till en fristående Elin L. Elin tar skottet från ca 25 m, det blir ett lågt lite lurigt skott som ACKs mycket duktiga målvakt räddar. Strax efter det kommer det som kanske var matchens vackraste anfall. Selma har bollen till höger ca 10 m in på motståndarnas planhalva. Med ryggen i anfallsriktningen vänder hon om och slår en så fantastiskt välavvägd crossboll till Tilda som sätter sin löpning perfekt och får bollen i steget. Tilda avancerar fram och in några meter innan hon avlossar vänstersläggan. Skottet tar i stolpen. Målställningen skakade länge efter det. Det var så snyggt, så snyggt. Selmas crossboll är tekniskt mycket svår att utföra, imponerande!

Efter en dryg halvtimme testar Elin L skott, skottet träffar ACKs lagkapten i huvudet från nära håll och hon faller ihop. Det blev förstås byte, glädjande nog kom hon på benen igen och vi hoppas att det inte blev en hjärnskakning. Två minuter senare gör Alva K IFKs andra mål. Selma slår en fint avvägd passning som går igenom ACK försvaret. Alva är först på bollen, rundar målvakten och placerar lugnt in 1-2.

Härligt med ledning men matchen är jämn, spelet böljar fram och tillbaka. IFK skapar fler målchanser på sina anfall men ACKs chanser är farliga varje gång. IFKs försvar jobbar hårt och tillsammans. Mini avvärjer till hörna och idag kom inte moståndarna åt att göra mål på någon av sina hörnor trots att de hade flera bra huvudspelare. I första halvlekens sista anfall gör Elsa 3-1 till IFK efter ett fint samspel med Alva K.

I halvtid måste Mini byta då släkten väntade. Tränare Ove väljer att flytta ner Tilda från sin vänsterytterposition till en för henne mycket ovanlig position som mittback. Tilda väljer att sätta laget framför jaget och åtar sig uppgiften utan att blinka. Amanda flyttar upp från ytterback till vänsterytter och Wera kommer in som vänsterback.

IFK har haft en tendens att släppa in några billiga mål i början av andra halvlek. Det gjorde man inte nu. Istället fortsatte laget sin anfallsglada fotboll och höll ändå disciplinen i försvarsspelet. ACK var millimeter från att göra självmål i inledningen av andra halvlek. Försvaren blev pressad och skulle passa bak till sin målvakt. Dock slog hon bollen på sidan av målvakten. Målvakten rusade fullt tillbaka och hann precis rensa bort bollen på mållinjen! ACK tog sig samman och satte mer press på IFK. Det leder till missförstånd också i IFKs försvar och ACK kan sno bollen i bra läge, lyckligtvis går skottet utanför. Efter 50 minuter får IFK en hörna som ACK kan kontra på! Den här gången gör ACK inget misstag utan reducerar till 2-3. Nu följer en period av nästan olidlig spänning. IFK tappar lite i organisationen och ACK öser på för fullt. Det händer saker hela tiden och åt båda håll. ACK är så när att kvittera och anfallet efter får Elsa ett bra läge och ny hörna till IFK. Hörnan blir dock resultatlös. ACKs målvkat gör en utspark, Elin L är först på bollen en bit in på moståndarnas planhalva. Hon möter med huvudet och bollen går till Elsa som skarar vidare till Alva K och då är IFK ytterst nära att igen utöka ledningen. I den 64e minuten får Elsa bollen vid mittplan, hon rycker i från försvaret och gör sitt tredje mål för dagen. Puh IFK leder 4-2.

Strax efter kontrar ACK och skottet går via ribban och ut! Bebbe i målet gjorde en bra match idag. Hon var lugn och trygg. Hennes utsparkar var riktiga anfallsvapen. Bl.a slog hon en som gick hela vägen till Elsa, Elsa kämpade mot två tre försvarare men fick ändå iväg ett skott, starkt!

Med ca 10 minuter kvar av matchen byter IFK: Alva N går ut och Sofie kommer in. I sin nästa första bollkontakt nickskarvar Sofie Bebbes utspark vidare längs högerkanten till Alva K som rycker förbi sin motståndare och avslutar med ett bra skott.

Det var en så händelsrik match att det var svårt att hänga med i svängarna. Sammanfattningsvis så tycker jag att det är dags att berömma laget och spelarna individuellt. Alla presterade sitt bästa idag, mer kan man inte begära. Man låg under men kom tillbaka och vände matchen. Laget var under hård press, särskilt i inledningen av andra halvlek men peppade hela tiden varandra, gav beröm och positiv feedback. Visst finns det saker som kan förbättras, självklart men det är sådant som behöver nötas på träningarna. Efter en sådan här insats bör man lyfta fram de bra sakerna för de vill vi ju att spelarna ska fortsätta med och göra ännu mer.

Jag har redan nämnt endel spelare som var med i matchen men jag tar chansen att nämna var och en med några av deras positiva sidor, de har många fler. De förtjänar beröm och jag tycker att beröm är utvecklande.

Rebecka i målet, lugn, aktiv, peppade och pratade mycket, bra utsparkar som gick till medspelare.
Siri, tuff i närkamperna, orädd, finfin passning till IFKs andra mål
Mini, så säker, stenhård och resolut, styr försvaret
Elin A, otroligt pålitlig, gör inte mycket väsen av sig på planen men hon gör sitt jobb på ett utmärkt sätt.
Wera, jobbar hårt hela tiden, pratar med sina lagkamrater = hjälper dem
Amanda, trygg med bollen, hög procent korrekta passning, spelar enkelt
Tilda, snabb, målinriktad, fantastiskt skott, mångsidig (anfall, ytter, mittback, allt funkar)
Elin L, snabb, vill ha boll, bra på huvudet, ofta spelbar
Alva N, snabb, kvick, smidig, mångsidig, bra skott
Selma, bländande teknik, outtröttlig, ger sig aldrig, oerhört värdefull med sitt uppoffrande spel
Alva K, snabb(ast?), löpvillig, skottvillig, positiv, klok i sitt spel
Elsa, snabb, målfarlig (nästan en underdrift ???? i den här matchen), stark, bra skott
Sofie, hårt arbetande, bra huvudspel, mångsidig

Med den här segern lämnade IFK sista platsen i tabellen och har nu två lag bakom sig med tre matcher kvar att spela. Nästa lördag möter IFK SeMi kl 16.30 på Ytternäs sportfält. Då hoppas vi att tjejerna kan fortsätta det fina spelet och förhoppningsvis ta hem tre värdefulla poäng ytterligare. De spelare som var borta den här helgen pga sjukdom o skador hoppas vi har tillfrisknat tills dess.

Text: Annica Mattsson och foto: Andreas Carlsson

Matchen kan ses på lagets Youtube kanal som finns på följande länk:

https://www.youtube.com/channel/UChs75LFooi2VXKzfS...

Matcher och tabell på följande länk: https://www.palloliitto.fi/t18-ykkonen/tilastot?gr...


Ingen live-uppföljning   

   

   

   
Statistik
2 - 4
(1 - 3)
Mariehamn
Mera nyheter
IFK Mariehamn Fotboll r.f.
«  April   »
Ti Ons To Fre
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Kategorier